Uniós régiók és városok üzenete Merkelnek: készen állunk egy ellenállóképesebb, demokratikusabb, fenntarthatóbb és emberközpontúbb Európa közös felépítésére.

0

Angela Merkel német kancellár az októberi plenáris ülésen megvitatta a Covid19-válság hatását és Európa jövőjét a Régiók Európai Bizottsága tagjaival.

Apostolos Tzitzikostas, a Régiók Európai Bizottsága elnöke a Régiók Európai Bizottsága október 13-i plenáris ülésén (#CoRplenary) fogadta Angela Merkelt, a Németországi Szövetségi Köztársaság kancellárját. A német kancellár ismertette a német uniós elnökség prioritásait, megvitatta a helyi és regionális önkormányzatok szerepét az európai helyreállításban, és eszmecserét folytatott az RB tagjaival Európa jövőjéről (a vitáról készült felvételt lásd itt ).

Miközben a régiók és a városok legfontosabb elvárásait ismertette a német elnökséggel, Apostolos Tzitzikostas elmondta: „Az EU demokratikus alapjait és biztonsági hálóját a 300 régió és a 90 000 település jelenti. Helyi és regionális vezetőkként az élvonalban küzdünk a járvány ellen. Fáradhatatlanul dolgozunk a vírus terjedésének megállításán, a rászorulók megsegítésén, közösségeink védelmén, illetve a helyi gazdaságok és munkahelyek megmentésén. Polgáraink minket tartanak a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb kormányzási szintnek. Ha Európa közelebb akar kerülni a különböző részein élő emberekhez és konkrét megoldásokat akar találni szükségleteikre, a regionális és helyi vezetőknek nagyobb beleszólást kell kapniuk az uniós döntéshozatali folyamatba.”

„A világjárvány rámutatott a jelenlegi, kizárólag a tagállamokon és Brüsszelen alapuló kétdimenziós Európa korlátaira” – folytatta az elnök. „Az »európai demokrácia házára«, azaz olyan, háromdimenziós Európára van szükség, amelyben minden szint, azaz az uniós, a nemzeti, valamint a regionális és helyi szint is együttműködik, így szolgálva az emberek javát, és így hozva közelebb Európát a polgárokhoz. Hiszünk a német mottóban: abban, hogy „gemeinsam” (együtt) sikerül. Együtt létre tudunk hozni egy ellenállóképesebb, demokratikusabb, fenntarthatóbb és emberközpontúbb Európát.”

HÁTTÉR:

Európa városai és régiói továbbra is az első vonalban küzdenek a Covid19-világjárvány ellen. A helyi és regionális önkormányzatoknak gyorsan kellett reagálniuk, hogy támogatást nyújtsanak a legelesettebb polgároknak és a helyi vállalkozásoknak. A Covid19-válság Európa minden régióját, városát és helyi közösségét érintette, de különböző mértékben, amit az RB által a héten korábban bemutatott éves regionális és helyi barométer megállapításai is bizonyítanak. Az „Együtt Európa helyreállításáért” mottóval a német elnökség közvetlenül a Covid19-világjárvány leküzdésére összpontosít: a vírus terjedésének megfékezésére, az európai gazdaság helyreállásának támogatására, valamint Európa társadalmi kohéziójának erősítésére. A válság során bebizonyosodott, hogy a gazdaság sikeres és méltányos helyreállítása érdekében a polgárokhoz való közelségük okán a helyi és regionális önkormányzatoknak központi szerepet kell játszaniuk a döntéshozatalban.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia összefüggésében a világjárvány azt is megerősítette, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak minél előbb központi szerepet kell kapniuk, hogy ezáltal az EU demokratikusabb és átláthatóbb Unióvá váljon, és jobban meg tudjon felelni a polgárok igényeinek. A Kantar által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint minden országban igen nagy többség gondolja úgy, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak túl kevés befolyásuk van uniós szinten, és abszolút többségük úgy véli, hogy ha a helyi és regionális önkormányzatoknak nagyobb befolyásuk lenne, az pozitív hatást gyakorolna az EU problémamegoldó képességére.

További információk: https://cor.europa.eu/hu/news

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1