Fenntartható épületek

A fenntartható épületek témakörében készít jelentést az elkövetkező időszakban Borboly Csaba, miután raportőrnek választották a Régiók Bizottságában (RB), a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság június 19-i, brüsszeli ülésén. Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. A megyeelnök a jelentését 2014 végén a szakbizottságban, majd ha ott elfogadják, 2015 elején a plenáris ülésen mutatja be.

Bővebb információkat a témáról az Európai Bizottság honlapján olvashatnak, illetve a témában kiadott jelentésük letölthető itt.

A témában megjelent hírek:
– Elfogadták Borboly Csaba erőforrás-hatékony épületekről szóló jelentését 
– Az EPP-frakcióban is téma volt Borboly Csaba jelentése
Előnyös uniós jogszabályok várhatók nemcsak Hargita megye számára
– A Régiók  Bizottsága román delegációjának honlapja
– Uniós szintre kerül a modern székely házak kérdése
– Erőforrás-hatékony építkezésre ösztönöz az Európai Unió
– Építészekkel konzultált Borboly Csaba a Régiók Bizottságának készülő jelentéséről
– A tanintézetek nem megfelelő szellőzése miatt sok a beteg gyerek – Épületgépészekkel konzultált Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának raportőre
– Helyi tudást kell kamatoztatni a fenntartható épületek esetében is – Brüsszelben folytatta raportőri konzultációsorozatát Borboly Csaba
– Az új, költséghatékony épületekbe történő beruházást is támogatni kell
– Hargita megyei energiapolitikai javaslatokat tárgyal a Régiók Bizottsága
– Folytatódik Borboly Csaba RB-raportőr konzultációsorozata a fenntartható épületek témájában
– A Régiók Bizottságának októberi román nyelvű hírlevelében Borboly Csaba raportőri konzultációiról írnak:Sesiune consultativă cu Csaba Borboly (RO/PPE – ENVE), raportor al avizului ” Oportunitățile de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor “
– Zöld épületekkel kapcsolatos beruházások és beszerzések
– Kulcsszerepet kap a hagyományos technológia a fenntartható építkezésben
– A Régiók Bizottságának decemberi angol nyelvű hírlevelében Borboly Csaba raportőri konzultációiról írnak
– Rossz hír a székelyföldi erdőkre ácsingózó multiknak
 A fenntartható épületekről szóló jelentéséről tárgyalt Borboly Csaba raportőr
– A Régiók Bizottságának EPP csoportja januári-februári hírlevelében Borboly Csaba jelentése is megjelenik
– Elfogadták Borboly Csaba erőforrás-hatékony épületekről szóló jelentését

A raportőri munka ütemterve:

1.    2014. július és augusztus folyamán több helyi egyeztetésre került sor
– 2014. augusztus 27.: Egyeztetés a megyei urbanisztikai bizottság tagjaival, Csíkszereda
– 2014. szeptember 1.: Építészfórum, Csíkszereda
– 2014. szeptember 19: Egyeztetés épületgépészekkel, Csíkszereda

2. A nemzetközi egyeztetések egyik lépéseként kikérjük a véleményét az Európai Bizottság több Főigazgatóságának illetékeseitől is, az együttműködésre való felkérőlevél az alábbiakban olvasható:
– Energiaügyi Főigazgatóság (ENER)
– Vállalkozáspolitika és Ipar Főigazgatóság  (ENTR)
– Éghajlat politika Főigazgatóság (CLIMA)
– A brit Épületgépész Kamara véleménye

3. Nemzetközi egyeztetések:
– 2014. szeptember 22: Találkozó az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC), valamint az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának (DG ENV) és Vállalkozáspolitika és Ipar Főigazgatóságának (DG ENTR) tagjaival, Brüsszel
– 2014. október 16-17: Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottság találkozója, Emilia-Romagna, Olaszország. A bemutatásra került dokumentum a fő gondolatokkal itt érhető el: Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban 
– 2014. október 23: Megbeszélés nemzetközi szakértőkkel, Brüsszel. A Régiók Bizottságának honlapján is kiadtak erről egy közleményt, amely itt olvasható angol nyelven: “Resource efficiency opportunities in the building sector” – Stakeholder consultation by Rapporteur Mr BORBOLY Csaba (RO/EPP – ENVE)
– 2014. november 20: Találkozó Eduard KAZAKAVICIUS-szal, Az Európai Bizottság Éghajlat politika Főigazgatóságának képviselőjével
– 2015. február 25: Találkozó az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának (DG REGIO) képviselőjével, Brüsszel

4. Szakbizottsági ülés: 2014. december 11-én a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottsági ülésen sor kerül a jelentéstervezet megvitatására és megszavazására. Itt olvasható a jelentéstervezet, a raportőr módosító javaslatai illetve a szakbizottság tagjainak módosító javaslatai.

5. Plenáris ülés: 2015. április 17-én a jelentést megszavazták a Régiók Bizottságának 111. plenáris ülésén

A végső jelentés: Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban

Szakértő: A Régiók Bizottságának kinevezése alapján a raportőr szakértője dr. Csák László, a CDC Consulting Kft. igazgatója, aki a korábbi (COM 499) bizottsági közleményről szóló RB vélemény megfogalmazásában már segítségére volt Borboly Csabának.

A szakértő mellett az Elnöki kabinet és az Elemző csoport munkatársai segítettek a jelentés megírásában: Bálint-Miklóssy Enikő, Dobos Erika és Gál Tünde.

A raportőri munka utóélete

1. 2015 május 22: Régiók Bizottsága EPP csoportjának kihelyezett ülése, Milánó

2. 2014. november 26: Kulcsszerepet kap a hagyományos technológia a fenntartható építkezésben : Európai uniós intézmények képviselői tanácskoztak Észtországban. Az erőforrások hatékony felhasználásáról az építkezésben témakörben tartottak konferenciát az észtországi Rakvere városában november 26-án, szerdán, ahol a Régiók Bizottságának (RB) képviseletében és raportőreként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A jelentéstevő az RB álláspontján kívül a Hargita megyei jó példákat is bemutatta.
Az építőipart egy rendszerbe kell integrálni, ez a fenntarthatóság egyik legfontosabb szempontja, áll a bizottság és Borboly Csaba állásfoglalásában. A környezeti hatások csökkentésében kulcsszerepet játszhatnak a helyi és a megyei hatóságok, az ő felelősségük az ökológiai és a gazdasági változások követése, a jó gyakorlatok egymással való megosztása. A hagyományos technológiák és alapanyagok felhasználása – mint a hozzáférhető és megmunkálható faanyag – nagy lehetőséget jelent az európai építkezési szektornak. Ehhez tudásátadásra és együttműködésre van szükség, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke.

3. 2016. június 9: ENVE szakbizottság tanulmányi út, Dánia: “Public and private initiatives in the transition to a circular economy”.

Hozzászólási lehetőség:

Kérem, akinek bármilyen javaslata van a témához, írja be alább a honlapomra vagy e-mailben az info@borbolycsaba.ro e-mail címre.

https://cor.europa.eu/en/our-work/Pages/OpinionTimeline.aspx?opId=CDR-4084-2014

UA-28657648-1