A zöld gazdaságra való átállásban senkit sem hagyunk magára

0

A zöld gazdaságra való átállás volt a téma, amelyet Borboly Csaba, az EPP-RB képviselője, Hargita megye elnöke szervezett rendezvényen tárgyaltak az Európai Régiók és Városok Hete keretében. Kulcsfontosságú kérdés volt a munkavállalók képzésébe való befektetés és a kevésbé fejlett közösségek segítése. A rendezvényt Winkler Gyula (RO/EPP), az Európai Parlament tagja, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke moderálta.

Borboly Csaba arról beszélt, hogy meg kell vizsgálni az átmenet különféle aspektusait, és hogy ezek hogyan befolyásolják az állampolgárok mindennapjait. „Míg Romániában a tél ugyanolyan hideg, mint Finnország déli részén és fákkal melegítjük a házakat. Ez nagy hatással van az éghajlatváltozásra. Jó innovatív projektre van szükségünk a házak fűtését fenntartható megvalósításhoz. Beszélt arról is, hogy be kell fektetni a felnőttek képzésbe, az átképzésébe és az új munkahelyek létesítésébe, hogy a városok és régiók ne éljék át a demográfiai sokkokat. – Most egy olyan városból beszélek, amely lakosságának felét elveszítette a rézbánya leállítása miatt. Munkahelyeket kell teremtenünk a volt bányamunkások számára, ha azt akarjuk, hogy itt maradjanak.”

Az eseményen Olgierd Geblewicz, az EPP-RB képviselőcsoportjának elnöke is felszólalt, aki a falvakat, városokat és régiókat a fenntarthatóbb társadalmakat építő változás motorjaiként jellemezte. Elmondta, hogy a falvak, a városok és a régiók különböző projekteket hajtanak végre helyben, ezért teljes mértékben be kell őket vonni a zöld gazdaságra való átállás célkitűzéseinek elérésébe. “Meggyőződésünk, hogy a többszintű kormányzás és a szubszidiaritás elveivel összhangban végzett együttműködés az egyetlen előrelépés, a Green Deal célkitűzéseit fenntartható helyi projektekké kell alakítani, amelyek átalakítják társadalmunkat és ellenállóbbá teszik őket” – mondta.

Geblewicz hangsúlyozta, hogy a zöld gazdaságra való átállásban senkit sem hagynak magára. “A zöld gazdaságra való átmenetet igazságosan és tisztességesen,  az emberekkel és az emberek érdekében kell végrehajtani.” Hozzátette, hogy a legkiszolgáltatottabb közösségeknek megfelelő pénzügyi támogatásra, a tudáshoz és az innovatív technológiákhoz való hozzáférésre van szükségük. Ugyanakkor megerősítette Borboly Csaba hozzászólását, miszerint az embereket szempontjait  kell az átmenet középpontjába állítani. Ezzel kapcsolatban Geblewicz elmondta, hogy fontos szakképzéseket létrehozni a kevésbé fejlett régiókban, amelyek a fenntrathatóbb iparágak felé irányítják a munkaerő készségeit.

A különféle javaslatok és felhívások mellett Geblewicz új beruházásokat szorgalmazott zöld és kék projektekbe. Ezenkívül megemlítette az EPP-RB felhívását, hogy a Bizottság biztosítsa az uniós forrásokhoz való közvetlen hozzáférést a helyi és regionális önkormányzatok számára, azzal érvelve, hogy a helyi és regionális önkormányzatok tudják a legjobban a helyi igényeket. Záró megjegyzéseiben az EPP-RB képviselőcsoportjának elnöke elmondta, hogy az átállást a szolidaritás szellemében kell végrehajtani. “A járvány okozta rendkívüli körülmények között sem hagyhatunk egyetlen polgárt sem magára.”

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1