Az európai felsőoktatás a világban

Az európai felsőoktatás a világban

Hargita megyében készült a Régiók Bizottsága véleménytervezete


A 19. szakbizottsági ülésen, 2013. szeptember 16-án Borboly Csabát raportőrnek (előadónak) választották: Az európai felsőoktatás a világban témában.

 Mit jelent, hogy raportőr?

Előadót olyan dokumentumhoz neveznek ki, amelyről a Régiók Bizottsága véleményt kíván készíteni. Ez lehet jogalkotási javaslat, közlemény, fehér könyv, zöld könyv, jelentés vagy más, az Régiók Bizottságához (RB) a három fő európai uniós intézménytől (azaz az Európai Bizottságtól, az Európai Unió Tanácsától vagy az Európai Parlamenttől) érkező felkérés. A vélemény készítéséről az illetékes szakbizottság határoz rendes ülésén, tekintetbe véve a témának a helyi és regionális önkormányzatok szempontjából betöltött jelentőségét, illetve a politikai koordinátorokkal való konzultáció nyomán.

Az RB-vélemény legalapvetőbb szerepe az, hogy ajánlásokat tegyen arra, hogy az EU-nak miként kellene alakítania politikáját és jogszabályait. Az RB véleményének tehát közvetítenie kell a helyi és regionális önkormányzatok aggályait, és azokat úgy kell bemutatnia, hogy a többi intézmény képes legyen könnyen megérteni a legfontosabb üzeneteket és követni az RB érvelését és indokolását, valamint szükség esetén módosítani az eredeti javaslatot.

Bővebb információ itt olvasható a raportőri munkáról.

Felhívás!

Az Európai Bizottság véleménytervezete, amely alapjául szolgál a jelentéstevőnek munkájában, itt olvasható: Az európai felsőoktatás a világbanAmennyiben bárkinek javaslata, véleménye van a témával kapcsolatban, kérem írja meg az info@borbolycsaba.ro e-mail címre.

Sajtóhírek:

 

Az előadói munka ütemterve:

1. ♦ Szakértők találkozója: 2013. október 4, Brüsszel. Résztvevők: Borboly Csaba  (jelentéstevő), Csák László (szakértő), Simone Brusadin, (az EPP csoport titkárságának képviselője), Doru Hobjila (az Oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás szakbizottság képviselője). A találkozó napirendi pontjait itt olvashatják
2. ♦Találkozó az EB képviselőivel: 2013. október 4., Brüsszel. Résztvevők: Borboly Csaba  (jelentéstevő), Csák László (szakértő), Ragnhild Berg (az Európai Bizottság Oktatásügy és Kultúra Főigazgatóság Nemzetközi együttműködés és programok részlegének szakpolitikai tanácsadója)
3. ♦ A véleménytervezet magyar nyelven megfogalmazott végső változatának beküldése fordításra: 2013. október 17. A véleménytervezet itt olvasható: Az európai felsőoktatás a világban
4. ♦A véleménytervezet kiküldése a szakbizottsági tagoknak, akik véleményezik, és elküldik módosító javaslataikat
5. ♦Egyeztetés az EU Litván elnökségének az oktatási ügyekért felelős megbízottjával: 2o13. november 5., Brüsszel
6. ♦ A véleménytervezet konzultációja az Oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás szakbizottságával: 2013. november 13.
A napirendi pontok itt olvashatóak
Az előadói módosító indítványok, itt olvashatóak
A szakbizottsági tagok módosító indítványai itt olvashatóak
A szakbizottsági ülés beszámolója pedig itt érhető el

7. ♦A véleménytervezet plenáris ülésen való tárgyalása: 2014. január 30-31, Brüsszel

Az európai felsőoktatás a világban: a véleménytervezetet elfogadták a plenáris ülésen is.

A raportőri munka utóélete:

1.    2014. március 25-26: A fiatalok foglalkoztatásának támogatása az oktatás és képzések által: jó gyakorlatok az európai régiókban. Strasbourgban tartották március 25–26-án az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán belül működő Régiók Kamarája (Chamber of Regions) 26. ülését, amelyen a Régiók Bizottsága megbízásából részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljárót elkísérte ifjúsági szakértőként Ladó Tihamér Zsolt a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről.
2.    2014. november 11: A Hargita megyei felnőttképzést ismertette hozzászólásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottsága képviseletében, azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet november 11-én tartottak Isztambulban, a Régiók és területek európai egyeteme az egész életen át tartó tanulásért keretében, az Európai Régiók Közgyűlése (AER) és az Európai Régiók Alapítvány a Kutatásért, Oktatásért és Képzésért (FREREF) szervezésében. A székelyföldi felnőttoktatás tapasztalatainak bemutatatásában a megyeelnök a Soros Oktatási Központ és a csíkszeredai Sapientia EMTE vezetőinek véleményét és meglátásait is felhasználta.
3.    2015. június 26: A Sapientia EMTE, mint regionális egyetem helyzete került bemutatásra a Régiók Bizottsága által szervezett konferencián (A konferencia programja, az előadások kivonata: Carlos RodriguesDimitri CorpakisRobert TijssenSimon RoyCsaba BorbolyTatjana MuravskaThomas Jorgenssen)
4 . 2016. június 7: Európai Keleti Partnerségi Platfrom ülése:
Borboly: a képzett munkaerő elvándorlásának megállítása a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése
Részlet: Ez kell legyen a Keleti Partnerség egy fő célkitűzése, hiszen erről már döntöttek a Régiók Bizottságában is – javasolta Borboly Csabajúnius 7-én Brüsszelben, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja a Keleti Partnerség találkozóján szólalt fel.
A képzett munkaerő elvándorlásának megállítása kell legyen a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése
A képzett munkaerő elvándorlásának megállítása a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése – Új Kelet 20. oldal
Az elhangzott beszéd

Szakértő: A Régiók Bizottságának kinevezése alapján a raportőr szakértője dr. Csák László, a CDC Consulting Kft. Igazgatója. A szakértő mellett az Elnöki kabinet és az Elemző csoport munkatársai segítettek a jelentés megírásában: Bálint-Miklóssy Enikő, Dobos Erika és Gál Tünde.

A témához kapcsolódó angol nyelvű anyagok:

  • • External education Policies and Tools, itt olvasható
  • • Higher education and economic development, itt olvasható
  • • How is international student mobility shaping up?, itt olvasható
  • • Interim Evaluation of Erasmus Mundus II (2009-2013), itt olvasható
  • • Enhancing and focusing EU international cooperation in research and innovation: A strategic approach, itt olvasható

 

UA-28657648-1