Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Régiók Európai Bizottsága október 12–13-i ülésén megvitatja az Európai Unió által a koronavírus-világjárványra adott választ. 

0

A helyi és regionális politikusok európai uniós közgyűlése vitákat fog tartani az Európai Beruházási Bank elnökével és alelnökével, Werner Hoyerrel és Lilyana Pavlovával is. Emellett vitára kerül sor négy európai biztossal: Frans Timmermansszal, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnökkel, Elisa Ferreira kohéziós és reformügyi biztossal, Paolo Gentiloni gazdasági biztossal és Nicolas Schmittel, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztossal.

A plenáris ülés lehetőséget biztosít a Régiók Európai Bizottsága (RB) tagjainak arra, hogy felmérjék, hogyan járulhat hozzá az EU a helyi és regionális helyreállítási erőfeszítésekhez, és megvitassák az EU helyreállítási csomagját és hosszú távú költségvetését.

A vitákhoz háttéranyagként szolgál majd az a széles körű felmérés, amelyet az RB készített a világjárványnak az uniós régiók és városok egészségügyére, gazdaságára és közösségeire gyakorolt hatásáról. A felmérés – az első éves regionális és helyi barométer – az RB által irányított mechanizmusok révén gyűjtött visszajelzésekre, az OECD-vel közösen végzett szubnacionális pénzügyi felmérésre és az uniós ügynökségek által készített tanulmányokra támaszkodik. Magában foglalja azt a közvélemény-kutatást is, amely a világjárvány óta először vizsgálja az EU helyi és regionális önkormányzataiba és nemzeti kormányaiba, valamint magába az EU-ba vetett bizalmat. A Kantar által megkeresett 26 000 embertől ezenkívül azt is megkérdezték, hogy véleményük szerint a városoknak és a régióknak elegendő befolyásuk van-e az uniós szinten hozott döntésekre, és ha nem, akkor az élet mely területein szeretnék, ha a helyi és regionális önkormányzatoknak nagyobb befolyása lenne.

Apostolos Tzitzikostas (EL/EPP), a Régiók Európai Bizottsága elnöke és Közép-Makedónia régió kormányzója így nyilatkozott: „A legelső éves regionális és helyi barométer bemutat néhány olyan területet, ahol az EU-nak a régiókra, városokra és falvakra kellene irányítania támogatását. Felhívja a figyelmet arra, hogy a világjárvány hogyan mélyíti a regionális társadalmi-gazdasági szakadékokat, és milyen hatalmas terhet ró a helyi és regionális önkormányzatok pénzügyeire. Külön megrendelt közvélemény-kutatásunk azt mutatja, hogy polgáraink szerint annak, hogy közelebb hozzuk az EU-t hozzájuk, és bizalmat építsünk az európai politikusok iránt, a legjobb módja az, ha valamennyi kormányzati szint – helyi, regionális, nemzeti és európai – jobban együttműködik egymással.”

Az éves regionális és helyi barométer (#EURegionalBarometer) közzétételének időpontja egybeesik a Régiók és Városok Európai Hetével (#EURegionsWeek), amelyet az RB és az Európai Bizottság közösen szervez. A 18. alkalommal megrendezendő #EURegionsWeek-et hivatalosan Elisa Ferreira biztos és Tzitzikostas elnök nyitja meg október 12-én. Ferreira biztos október 13-án polgári párbeszéden is részt vesz.

Idén az #EURegionsWeek három hétig tart majd, és elsősorban online formában tartják meg. Továbbra is ez az EU által szervezett legnagyobb rendezvény 800 partnerrel és több mint 9000 regisztrált résztvevővel. Az október 14-én megrendezésre kerülő RegioStars díjátadó ünnepségén olyan különösen kiváló uniós finanszírozású projekteket ismernek el, amelyek a regionális fejlesztés új megközelítéseit alkalmazzák; öt nyertest választanak ki a 25 előválogatott jelölt közül.

Az RB plenáris ülésének három napja (október 12–14.) során az RB tagjai 26 olyan különböző uniós jogszabályról is megvitatnak és fogadnak el ajánlásokat , amelyek mindegyike hozzájárulhat az EU helyreállítási erőfeszítéseihez.

Bővebb ionformációk: https://cor.europa.eu/hu/news

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1