Élelmiszerár-válság: A fenntartható és megfizethető élelmiszerek biztosítása érdekében az EU regionális és helyi vezetői a helyi termelésbe irányuló beruházásokat sürgetnek

0

Az élelmiszer- és energiaárak emelkedése miatt több támogatásra van szükség a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások és ellátási láncok, valamint a mezőgazdasági termelés számára. 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja veszélyezteti a globális élelmiszer-ellátást, tovább fokozta a mezőgazdasági piacok instabilitását, és még tovább emelte a már így is magas élelmiszer-, takarmány-, energia- és műtrágyaárakat. Mindezt tovább súlyosbítják azok a zavarok, amelyeket a világjárványok és az éghajlati válság hatásai okoznak az élelmiszer-ellátási láncokban. Ez adta a hátterét az RB tagjai által Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal és Marlene Mortler európai parlamenti képviselővel a november 30-i plenáris ülésen arról tartott vitának, hogy miként lehetne fenntarthatóbbá tenni és a jövőbeli válságokra felkészíteni az európai élelmiszerrendszert.

A helyi és regionális vezetők fő ajánlásait a Piotr Całbecki (PL/EPP) vezetésével készült, az élelmezésbiztonságról és az élelmiszerrendszerek rezilienciájáról szóló vélemény foglalta össze. Ilyen ajánlás az, hogy a fenntartható, jó minőségű helyi termelésbe való beruházás, az ellátási láncok lerövidítése és az európai élelmezésbiztonságra vonatkozó hosszú távú stratégia végrehajtása révén erősítsék meg a helyi és regionális élelmiszerrendszereket. A tagok nem hagyták figyelmen kívül azokat a strukturális és hosszú távú kihívásokat sem, amelyeket a jövőbeli válságokra való felkészülés érdekében sürgősen kezelni kell: élelmezésbiztonsági vészhelyzeti terveket és stratégiákat kell kidolgozni helyi és regionális szinten, és tovább kell fejleszteni a mezőgazdasági piacok szabályozását a mezőgazdasági tartalékok létrehozása és így a pénzügyi spekulációk elkerülése érdekében. 

A vita során a Régiók Európai Bizottsága elnöke, Vasco Alves Cordeiro kijelentette: „Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, energiaköltségek, infláció, éghajlati vészhelyzet, világjárvány – mindezek a kihívások hatalmas nyomást gyakorolnak az európai mezőgazdasági termelőkre, és hatásukra drasztikusan csökken az élelmiszerek megfizethetősége. A jelenlegi élelmiszerár-válság drámai hatással van a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokra, és túl sok olyan európai van, aki nem engedheti meg magának, hogy egészségesen étkezzen. Az európai intézményeknek, de a nemzeti, helyi és regionális önkormányzatoknak is együtt kell működniük, és hatékony sürgősségi intézkedéseket kell kidolgozniuk, folytatva eközben a fenntartható gazdaságra való átállást.”

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős európai biztos figyelmeztetett: „A jelenlegi válság egyértelműen megerősíti, hogy foglalkoznunk kell a rövid távú kihívásokkal, miközben folytatjuk a fenntarthatóbb és reziliensebb élelmiszerrendszerekre történő átállást. Nemcsak környezetvédelmi és éghajlati okokból kell javítanunk élelmiszerrendszereink fenntarthatóságát, hanem azért is, hogy biztosítsuk stratégiai autonómiánkat és csökkentsük függőségeinket. A helyi és regionális önkormányzatok első kézből ismerik ezeket a problémákat, és az Európai Bizottság határozottan üdvözli együttműködésüket, hozzájárulásukat és az általuk javasolt megoldásokat.”

Marlene Mortler (DE/EPP) európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja elmondta:

„A globális élelmezésbiztonság komoly kihívást jelent. A világszintű kihívások pedig világszintű válaszokat igényelnek.A zöld megállapodás sikerének kulcsa a mezőgazdaság, ami azt jelenti, hogy innovációnak köszönhetően nagyobb kínálatra van szükségünk, nem pedig tilalmakra és csökkentésekre. A jelen és a jövő azt a kérdést veti fel, hogy miként tudunk elegendő biomasszát előállítani ahhoz, hogy több élelmiszert termeljünk több ember számára kevesebb rendelkezésre álló földterületen, ráadásul fenntartható, tehát az erőforrások megőrzését garantáló módon.”

Piotr Całbecki (PL/EPP), „Az élelmezésbiztonság garantálása és az élelmiszerrendszerek rezilienciájának megerősítése” című vélemény előadója,Kujávia-Pomeránia vajdaság elnöke hozzátette: „Az uniós élelmezésbiztonság megőrzése érdekében ellenállóképes helyi élelmiszerrendszerekre kell építkeznünk. Ez a diverzifikáltabb regionális és helyi élelmiszertermelés ösztönzését, valamint a helyi ellátási láncokban és élelmiszer-közbeszerzésben rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázását jelenti. A válság, amivel most szembesülünk, nem az első, de nem is az utolsó. Ezért jobban fel kell készülnünk a jövőbeli válságokra, beleértve az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleség csökkenésével kapcsolatosakat is. Ki kell használnunk a jelenlegi válságot arra, hogy csökkentsük az importált alapanyagoktól, például műtrágyáktól vagy növényvédő szerektől való függésünket.”

Rámutatott arra is, hogy Oroszország agressziója miatt világszerte emberek százmillióit fenyegeti az éhezés veszélye. Létfontosságú ezért, hogy a helyi élelmiszer- és műtrágya-beszállítókat, valamint energiaszolgáltatókat bevonják az intervenciós és globális készletek létrehozásába. 

Az elfogadott véleményben a helyi képviselők támogatják a helyi ellátási láncok megerősítését, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy fontos helyi szinten megvalósítani a zöld megállapodás által kitűzött célokat és végrehajtani „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiát. Szorgalmazzák továbbá a regionális szintű élelmezésbiztonság növelését célzó projektek finanszírozását, a biogazdálkodás megerősítését kérik és az élelmiszerhulladék csökkentését célzó rendszerszintű intézkedéseket sürgetnek.

Háttéranyag:

Internetes közvetítés: az RB weboldalán

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1