2024.évi Európai Vállalkozói Régió díj: már jelentkezhetnek a fenntartható, ellenállóképes és digitális növekedést előmozdító városok és régiók  

0

Azok az európai városok, régiók és települések, amelyek szívesen bemutatnák, megosztanák és gazdagítanák a fenntartható növekedés előmozdításával kapcsolatos stratégiájukat és tapasztalataikat, már pályázhatnak a 2024. évi Európai Vállalkozói Régió (EVR) díjra, melyet a Régiók Európai Bizottsága (RB) is támogat. „Városok és régiók a fenntartható, ellenállóképes és digitális növekedés felé vezető úton” címmel a 2024. évi, átfogó témájú EVR díj azokra a helyi és regionális intézkedésekre hívja fel a figyelmet, amelyek a következő két évben a kkv-k zöld és digitális átállását támogatják, így erősítve helyi gazdaságaik versenyképességét és hosszú távú ellenálló képességét. A helyi és regionális önkormányzatok 2023. március 29-ig nyújthatják be stratégiáikat.

A 2024. évi EVR díjra vonatkozó pályázatot Prágában, a kkv-közgyűlésen hirdették meg. Ez a közgyűlés, amelyet idén az Európai Bizottság és az EU Tanácsának cseh elnöksége szervezett közösen, az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) legfontosabb rendezvénye.

Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottsága elnöke elmondta: „A Régiók Európai Bizottsága és tagjai erősen hisznek azoknak az intézkedéseknek az erejében, amelyek alulról felfelé építkezve támogatják a vállalkozói szellemet. Ezekkel segítjük elő ugyanis egy olyan, innovatívabb, fenntarthatóbb és digitálisabb gazdaság kibontakozását Európában, amely az emberek jóllétére és a környezetre összpontosít. Az Európai Vállalkozói Régió elismert kiválósági címmé vált, amely európai hálózatba kapcsolja a hasonló gondolkodású régiókat, és támogatja, hogy határokon átnyúlóan együttműködjenek és megosszák egymással bevált gyakorlataikat.”

A kkv-k és az alulról felfelé építkező vállalkozói tevékenység támogatása kiemelten fontos feladat a Régiók Európai Bizottsága számára. Az EVR kezdeményezéssel az RB elősegíti az uniós kkv-stratégia és a 2019–2024-es időszakra szóló uniós stratégiai menetrend legfontosabb prioritásainak regionális és helyi szintű végrehajtását. Az EVR cím lehetőséget nyújt arra, hogy a helyi és regionális szereplők bemutassák, milyen fontos szerepet játszanak a kkv-k és a vállalkozók azáltal, hogy a gyorsan változó geopolitikai környezetben a zöld és digitális átállás irányába terelik az EU gazdaságát, és megerősítik a gazdaság ellenálló képességét. Az aktuális helyzet csak tovább növeli ennek a munkának a jelentőségét, amint azt a regionális és helyi vezetők az RB „Gazdaságpolitika” szakbizottságának szeptember 22–23-i, zwollei ülésén hangsúlyozták. Az RB-tagok uniós segélyintézkedéseket sürgettek annak érdekében, hogy a vállalkozások segítséget kapjanak az emelkedő energiaárak, az infláció és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei következményeinek kezeléséhez. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a zöld és digitális átállással kapcsolatos hosszú távú uniós célok csak akkor érhetők el, ha az uniós szakpolitikai keret teljes mértékben figyelembe veszi a kkv-kat, és szilárd finanszírozásra támaszkodhat. 

A 2024. évi EVR díjra való jelentkezéssel kapcsolatos részletek és információk itt és a külön erre a célra létrehozott weboldalon találhatók.

További információk:

Az Európai Vállalkozói Régió (EVR) díj olyan projekt, amely minden évben kiválaszt és kitüntet legfeljebb három kiemelkedő és innovatív vállalkozáspolitikai stratégiával rendelkező uniós térséget, függetlenül azok méretétől, gazdagságától és hatásköreitől. A leginkább hiteles, előremutató és ígéretes tervet kidolgozó térségek megkapják az Európai Vállalkozói Régió címet a következő évre.

Az EVR címet az Európai Bizottsággal együttműködve és olyan uniós szintű szereplők támogatásával hozták létre, mint az SME United, azEurochambres, a Social Economy Europe és az EURADA.

A 2023. évi EVR díj nyertesei: Barcelona (Spanyolország), Penela (Portugália) és Nyugat-Pomeránia (Lengyelország).

A 2024. évi díj nyerteseit az RB 2023. júliusi plenáris ülésén hirdetik majd ki.

Az Európai Vállalkozói Régió díjjal kapcsolatos további információk, köztük a korábbi, 2011 óta díjazottak listája itt érhető el.

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1