Az uniós régiók és városok szorosabb kapcsolatokat szeretnének az Egyesült Királyság decentralizált közigazgatásával és helyi önkormányzataival  

0

A Régiók Európai Bizottsága sürgeti a helyi és regionális önkormányzatok szerepének fokozottabb elismerését a kereskedelmi és együttműködési megállapodásban. 

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte a Régiók Bizottságának és tagjainak azon törekvését, hogy helyi és regionális szinten együttműködjenek az Egyesült Királysággal, tiszteletben tartva ugyanakkor az Egyesült Királyság kormánya által választott brexit-feltételeket.

Maroš Šefčovič biztos, aki az EU és az Egyesült Királyság közötti, 2021-ben hatályba lépett kereskedelmi és együttműködési megállapodás végrehajtását felügyeli, április 27-én felszólalt a Régiók Európai Bizottsága (RB) plenáris ülésén. Az RB tagjai ezt követően véleményt fogadtak el, amelyben arra kérik az EU-t, hogy a kereskedelmi és együttműködési megállapodásnak „nagyobb területi mélységet” adjon azáltal, hogy a helyi és regionális önkormányzatokat bevonja a megállapodás nyomon követésébe, és az RB–Egyesült Királyság kapcsolattartó csoportot hivatalos szubnacionális tárgyalópartnerként ismeri el az EU és az Egyesült Királyság helyi és regionális önkormányzatai között. Az ajánlások arra is felhívták az EU-t, hogy bővítse az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt a kereskedelemben jelentkező zavarok által leginkább érintett régiók támogatására már elkülönített 5,4 milliárd eurós keretet.

Šefčovič biztos hozzátette: „Bár az RB-nek nincs hivatalos szerepe az EU nemzetközi megállapodásaiban, az Európai Bizottság mindig kész meghallgatni a régiók hangját. A kereskedelmi és együttműködési megállapodás végrehajtásának folyamatával párhuzamosan várakozással tekintünk az RB–Egyesült Királyság kapcsolattartó csoporttal az elmúlt két évben folytatott rendszeres eszmecserék folytatása elé. És már dolgozunk is a brexit által leginkább érintett emberek és vállalkozások megsegítésére irányuló terveken. A Peace+ kezdeményezés például Észak-Írországban és a határ menti megyékben a közösségi kohézió erősítését és a békefolyamat előmozdítását célzó projektek finanszírozását segíti. Az Írország és az Egyesült Királyság által nyújtott társfinanszírozással együtt több mint 1 milliárd euró áll rendelkezésre a Peace+ számára.”

Apostolos Tzitzikostas (EL/EPP), a Régiók Európai Bizottsága elnöke és Közép-Makedónia régió kormányzója elmondta: „A brexit ellenére az EU és az Egyesült Királyság között továbbra is szorosak maradtak a kapcsolatok, és ugyanilyen határozott a szándék a kapcsolatok fenntartására és erősítésére a közös érdekű területeken, így például az éghajlati vészhelyzet kezelése és a fenntartható fejlődési célok helyi adottságokhoz való igazítása terén. Az európai helyi és regionális önkormányzatok szívesen együttműködnek az EU–Egyesült Királyság partnerségi tanáccsal. Miközben megértjük – és sajnálattal vesszük tudomásul – azokat a belpolitikai okokat, amelyek miatt az Egyesült Királyság nem biztosította a helyi demokrácia hangját a Közös Partnerségi Tanácsban, arra ösztönözzük az Európai Bizottságot, hogy orvosolja ezt a hiányosságot azzal, hogy a Régiók Európai Bizottságán keresztül strukturált konzultációt szervez a helyi és regionális önkormányzatokkal minden olyan téma esetében, amelynek területi hatása van.” 

Michael Murphy (IE/EPP) – Clonmel nagyvárosi körzet polgármestere, az RB ír delegációjának vezetője, valamint Az EU és az Egyesült Királyság szubnacionális szintű kapcsolatainak megerősítése és az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése területi hatásának orvoslása című vélemény előadója kifejtette: „A brexit negatív hatással lesz a területi együttműködésre, amely évtizedeken át kiváló kapcsolatokat alakított ki az Európai Unió és az Egyesült Királyság városai és régiói között. Arra kérjük az Európai Bizottságot és az Egyesült Királyság kormányát egyaránt, hogy hivatalos szubnacionális tárgyalópartnerként ismerjék el az RB és az Egyesült Királyság közötti kapcsolattartó csoportot a kereskedelmi és együttműködési megállapodásban. Tudjuk, a városok és régiók folyamatosan új utakat keresnek a kapcsolatok fenntartására és fejlesztésére, ami a csereprogramokon, a kétoldalú együttműködésen, az uniós hálózatokon és szövetségeken keresztül is megnyilvánul. Ezekre a kapcsolatokra szükség van a határokat nem ismerő közös kihívások kezeléséhez. Ilyen a kultúra területe, a tengerek fenntartható kezelése, valamint a fenntartható fejlődési célok helyi és regionális szintű megvalósítása. Nagyon örülünk ennek a folyamatos együttműködésnek.”

Abrexit miatti kiigazításokra képzett tartalék 5,4 milliárd eurót különített el a kereskedelmi veszteségek, valamint a tengeri határrégiókra és a halászatra gyakorolt hatások fedezésére. A Michael Murphy által kidolgozott véleményben az RB a tartalék növelését, a jogosultsági időszak meghosszabbítását, valamint az egyes ágazatokra és régiókra gyakorolt hatások értékelését szorgalmazza. Az RB megbízásából „Új kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok az EU és az Egyesült Királyság között: a régiókra és városokra gyakorolt hatás” címmel készült aktuális tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a hatás „aszimmetrikus”, ugyanakkor „az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból az EU szinte valamennyi régióját érinti a legfontosabb ágazatok legalább egyikében”. 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1