Életet jelentő fák

0

Hargita Megye Tanácsának munkaközössége háromezer lucfenyőcsemetét ültetett el Gyimesközéplokon, a Kápolnapataki erdőben, egyhektáros területen. A keddi ültetés része az Életet jelentő fák nevű programnak, amellyel Hargita Megye Tanácsa csatlakozott a Régiók Európai Bizottságának kezdeményezéséhez.

Hárommilliárd fa elültetése 2030-ig – ez az ambiciózus célja a Régiók Európai Bizottsága kezdeményezésének, amelyhez Hargita Megye Tanácsa csemeteültetési kampánnyal csatlakozott. A megyei tanácsáltal létrehozott Vidékfejlesztési Egyesület és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége egész Hargita megyére kiterjedő kampányt indított, amelynek célja ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése 2022-ben. Huszonötezer csemetét az említett intézmények koordinálásával ültetnek el, összekapcsolva ezt a Kiskertész meg a Kiserdész programjukkal. A fennmaradó huszonötezer csemete ültetésére pedig várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását.

Kedden Hargita Megye Tanácsa munkaközössége ültetett el háromezer lucfenyőcsemetét a gyimesközéploki erdőben, egyhektáros területen. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke állítása szerint a továbbiakban a Fejlesztési Ügynökség és a Vidékfejlesztési Egyesület több civil szervezettel, önkormányzattal együttműködve szervez csemeteültetést. Hozzátette, hogy ehhez előbb területet kell vásárolniuk, mivel idén mintegy száz hektárt akarnak erdősíteni. Gyimesközéplokon, Kápolnapatakán a tegnapi ültetésen Madár Zsolt erdőmérnök elmondta, fontos, hogy csak őshonos fajokat ültethetnek el, és semmilyen invazív fajt nem telepíthetnek az erdőbe. Hozzátette, hogy az időpont és az időjárás megfelelő az ültetéshez, hiszen a lucfenyő megél zord körülmények között is, és a hamarosan elolvadó hóréteg elegendő csapadékot biztosít a csemetéknek.

Forrás: Péter Ágnes, Hargita Népe

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1