Zöld megyét építünk!

0

 

Február 9-én, pénteken a REPER21 – a 21. századi felelős gazdaságot támogató európai hálózat romániai koordinátora szervezte meg az európai éghajlat-paktumnak szentelt hibrid rendezvényt. 

Az Európai Éghajlat-paktum az a keret, amely biztosítja a tudatosságot és a polgárok fellépését az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás terén.

Az Európai Bizottság minden évben cselekvési terv alapján választja ki a klímanagyköveteket, és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyike a 31 romániai klímanagykövetnek.

A rendezvényen szó esett a Hargita megyei klímavédelmi kezdeményezésekről, a legjobb jó gyakorlatokról. Így Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki online is jelen volt az eseményen, kiemelte :

„Az elmúlt két évben, a paktum elindítása óta tanúi lehettünk a tagok és a helyi közösségek lenyűgöző mozgósításának közös céljaink megvalósítása érdekében. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Bizottság részéről nagyobb támogatásra van szükség, valamint a helyi és regionális önkormányzatok szerepének megerősítésére az energia- és éghajlat-politikai irányításban. A Régiók Európai Bizottságának tagjaként, amely az Európai Zöld Paktummal kapcsolatos tevékenységek koordinálásáért felelős, abban a kiváltságban volt részem, hogy jelentéstevő lehettem az éghajlat-politikai fellépéssel kapcsolatban, amely keretében olyan kérdésekkel foglalkoztunk, mint a Zöld Megállapodás társadalmilag méltányos végrehajtása és az erőforrás-hatékonysági lehetőségek az építőipari ágazatban.” 

Borboly Csaba jelenleg a biológiai sokféleség védelméről és az európai nagyragadozókkal való együttélésről szóló jelentésen dolgozik, kiemelve a biológiai sokféleség fontosságát és védelmének szükségességét. 

Hargita Megye Tanácsa csatlakozott az Európai Régiók Bizottsága „Életet jelentó fák” kampányához, amelynek célja, hogy évente 50 000 facsemetét ültessenek el, összhangban az Európai Bizottság azon célkitűzésével, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültessenek el. 

Borboly Csaba arra buzdította a jelenlévőket, hogy aktívan vegyenek részt az Éghajlat-paktum kezdeményezéseiben, mint például a Klímaséta, amely egy idén kidolgozott kezdeményezés, hogy bevonják a polgárokat az éghajlatváltozás elleni küzdelembe. 

„Egy tavalyi hasonló esemény szervezőjeként megerősíthetem, hogy ezek a tevékenységek minden szempontból hasznosak, segítenek a helyi közösség megerősítésében és az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növelésében. Klímanagykövetként gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő politikai láthatósággal rendelkezzünk ahhoz, hogy helyi és regionális szinten sikeresen népszerűsítsük a Zöld Megállapodás célkitűzéseit” – tette hozzá Borboly Csaba.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1