Méltányos, igazságos és teljesíthető: az „Irány az 55%!” uniós intézkedéscsomag csak akkor lesz sikeres, ha annak végrehajtásába minden várost és régiót is bevonnak  

0

Az Európai Bizottság „Irány az 55%!” intézkedéscsomagjának célja, hogy 2030-ra 55%-kal csökkenjen az EU szén-dioxid-kibocsátása. A csomag kapcsán a Régiók Európai Bizottsága (RB) azt szorgalmazza, hogy az új és aktualizált szabályok biztosítsanak központi szerepet és közvetlen finanszírozást a városoknak és régióknak, amelyek különböző jogszabályi hatáskörökkel rendelkeznek a klímasemlegességre való átállással kapcsolatban és közvetlenül az embereket képviselik.

Az Európai Bizottság által ma előterjesztett éghajlatváltozási csomag célja az ipar, az épületek, a közlekedés és a földhasználat területéről származó kibocsátások csökkentése. A csomag jelentős következményekkel jár majd valamennyi európai régióra, vállalkozásra és polgárra nézve, és a „szennyező fizet” elvet is átülteti a gyakorlatba. Központi eleme a szén-dioxid-árazás újfajta megközelítése, ezért fontos, hogy a területi kohézióhoz is hozzájáruljon. A csomagnak figyelembe kell vennie minden térség szükségleteit, valamint biztosítania kell, hogy a helyi és regionális önkormányzatok nagyobb beleszólást kapjanak, részesüljenek a bevételekből és közvetlenül hozzáférjenek a zöld beruházásokhoz és az éghajlattal kapcsolatos szociális kiadásokhoz igénybe vehető finanszírozáshoz, hiszen ők felelősek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó intézkedések 90%-ának, illetve az éghajlatváltozás mérséklését célzó intézkedések 70%-ának a végrehajtásáért.

Apostolos Tzitzikostas , a Régiók Európai Bizottsága elnöke, a görögországi Közép-Makedónia régió kormányzója így nyilatkozott: „Európa csak akkor tud sikeresen áttérni a klímasemlegességre, ha a folyamat során elsősorban az emberek szükségleteiből indulnak ki, figyelembe veszik az egyes térségek sajátosságait, és közben senkit, illetve egy régiót sem hagynak magára. Először is csökkentenünk kell a bürokráciát, és biztosítanunk kell, hogy az európai helyi és regionális önkormányzatok közvetlenül hozzáférhessenek az uniós forrásokhoz. Európának olyan, zöld és igazságos helyreállításra van szüksége, amely kezeli az éghajlati vészhelyzetet, növeli a rezilienciát, támogatja az innovációt és helyi munkahelyeket teremt. A zöld átállás felgyorsításához meg kell erősítenünk a városok és régiók, illetve az emberek szerepvállalásának lehetőségeit azokon a területeken, ahol valamilyen feladatkörökkel rendelkeznek – ilyen az épületek energiahatékonysága, a fenntartható közlekedés, a biológiai sokféleség védelme és az energiaszegénység kezelése. Ezért indítottunk egy egész Európára kiterjedő kampányt A zöld megállapodás helyi szintű végrehajtása címmel.”

Sevilla polgármestere, Juan Espadas (PES/ES), az RB ENVE szakbizottságának és a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportnak az elnöke kijelentette: „Az »Irány az 55%!« csomag kiindulópontot jelent egy új éghajlati forradalomhoz. Ambiciózusnak kell lennie, de tudjuk, hogy ennek megvan az ára. Az éghajlatváltozás minden embert és térséget érinteni fog, de legelőször a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegei fogják megérezni a hatását. Ahhoz, hogy a lakhatás, a mobilitás, az energetika terén és egyéb téren is az 55% felé vegyük az irányt, garantálnunk kell a méltányosságot és a hathatós szociális támogatást, hogy senki, illetve egyetlen térség se maradjon magára.”

Az új és aktualizált energia- és éghajlat-politikai jogszabályokkal az EU azt kívánja elérni, hogy 2030-ra 55%-kal csökkenjenek a kibocsátások, 2050-re pedig megvalósuljon a nulla nettó egyenleg. Az „Irány az 55%!” csomag az Unió éghajlat-politikai és növekedési stratégiájának egyik fő pillére. 13 jogalkotási javaslatból áll, amelyek a zöld átállás különböző vonatkozásaival foglalkoznak, sarokkövét pedig egy újragondolt kibocsátáskereskedelmi rendszer jelenti. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerről szóló irányelv felülvizsgálatának célja, hogy a kibocsátáskereskedelmet érvényesítse az építőipari és a közúti közlekedési ágazatban is, ahol a helyi és regionális önkormányzatok rendelkeznek az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához és a társadalmilag igazságos átálláshoz szükséges szakértelemmel és hatáskörökkel.

Az Igazságos Átmenet Alapban és a Társadalmi Klíma Alapban is el kell ismerni az európai régiókat és városokat, hiszen a túlzott központosítás fenyegetést jelenthet a területi kohézióra és a zöld átállás társadalmi méltányosságára nézve. Az „Irány az 55%!” csomag az épületek energiahatékonyságát is érinti. Ez pedig olyan terület, ahol 2021 márciusában megerősített együttműködés kezdődött a Régiók Európai Bizottsága és az Európai Bizottság között.

Az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag meglévő uniós jogszabályokat aktualizál:

 • Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) felülvizsgálata
 • A földhasználatról, a földhasználat-megváltoztatásról és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet (LULUCF) felülvizsgálata
 • A közös kötelezettségvállalási rendelet (ESR) felülvizsgálata
 • A megújulóenergia-irányelv (RED) módosítása
 • Az energiahatékonysági irányelv (EED) módosítása
 • Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló irányelv (AFID) felülvizsgálata
 • A személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírások meghatározásáról szóló rendelet módosítása
 • Az energiaadó-irányelv módosítása

Az „Irány az 55%!” csomag keretében előterjesztett új jogalkotási javaslatok:

 • Új uniós erdőgazdálkodási stratégia
 • Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM)
 • A Társadalmi Klíma Alap
 • ReFuelEU légiközlekedés – fenntartható légijármű-üzemanyagok
 • FuelEU tengerészet – az európai tengeri térség környezetbarátabbá tétele

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1