Közvetlen EU-s támogatások lehívását szorgalmazta Borboly Csaba

0

A megyék, illetve települések által közvetlenül lehívható, úgynevezett fast track európai uniós támogatások lehívását szorgalmazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága január 11-i beszélgetésén. Ezen a fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilienciát célzó európai készségfejlesztési program (European skills agenda for sustainable competitiveness, social fairness and resilience) online konzultációjának eredményeit vizsgálták meg.

A nemzetközi beszélgetésen a megyeelnökön kívül részt vett Csák László fejlesztési szakértő és több fontos partner a Régiók Bizottságából, aki írásbeli javaslatokat, észrevételeket küldött a készségfejlesztési program konzultációjához. Több javaslat érkezett Alsó-Ausztria Kormánya, a Német Gazdasági Intézet, Karintia tartomány (Ausztria) és Utrecht tartomány (Hollandia) részéről is a tanárképzés, az európai oktatási rendszer fejlesztése, a digitalizáció és a hosszú távú online oktatás negatív következményei kapcsán.A készségfejlesztési program segíti a fiatalok foglalkoztatottsági arányának növelését, célokat határoz meg a továbbképzés (a meglévő készségek fejlesztése) és az átképzés (új készségek elsajátítása) tekintetében, amelyeket a következő öt évben kell megvalósítani. A program a 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre is összpontosít, lehetőséget kínál, hogy az uniós költségvetés igénybevétele az emberek készségeibe való állami és magánberuházások katalizátora legyen. A cél az, hogy a városok és a központoktól távolabbi, vidéki települések lakossága Európa-szerte ugyanúgy hozzáférjen a képzésekhez, és lehetősége legyen az egész életen át tartó tanuláshoz, azaz érvényesüljön ez a joguk..

A megbeszélésen terítékre kerültek a partnerek által beküldött észrevételek, ugyanakkor a készségfejlesztési program legfontosabb pontjait a  Hargita megyei sajátos helyzet figyelembevételével is megvizsgálták.

– A megfelelő oktatáshoz való hozzáférés biztosítását sürgetem, főleg a kevésbé fejlett régiókban, amelyek oktatási teljesítményére leginkább az nyomta rá a bélyegét, hogy a fiatalok a digitális szakadék miatt képtelenek elsajátítani a kulcskompetenciákat és az alapvető készségeket. Az Európai Uniónak merész lépéseket kell tennie a tagállamok, régiók és városok támogatásáért, azok oktatási és képzési rendszereinek adaptálásáért és korszerűsítéséért. Ki kell dolgoznunk egy cselekvési tervet, egy frissített készségtervet a jelenlegi járványhelyzet összefüggéseiben. A regionális és helyi önkormányzatok szerepe rendkívül fontos a készségfejlesztési politikák fejlesztésében, az oktatás révén, ezért a régióknak kell lenniük az európai források fő kedvezményezettjeinek – emelte ki Borboly Csaba. – Elsődleges fontosságúak a fast track támogatási lehetőségek. Ezekkel  közvetlenül és célirányosan tudják támogatni településeinket, hogy megfelelő okatatást biztosíthassunk – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az Európai Régiók Bizottságának (RB) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

Borboly Csaba munkájáról a Régiók Bizottságában az alábbi linken olvashat bővebben:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

 

Csíkszereda, 2021. január 11.

 

 

 

 

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1