Helyi és regionális vezetők egy új uniós jelzés létrehozását szorgalmazzák a kiváló minőségű ipari és kézművestermékek védelme érdekében

0

Az élelmiszerek földrajzi jelzései esetében alkalmazott modellt követve az új rendszer segítené a hamisítás elleni küzdelmet, valamint a munkahelyek és az európai kulturális örökség részét képező termékek védelmét

Az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseinek védelmét szolgáló, a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek sikeres modelljére épülő új, uniós szintű rendszer mind a kézművesek, mind a helyi gazdaságok számára előnyös lenne. Az új rendszer megerősítené a kiváló minőségű termékek jogi védelmét, segítené a hamisítás elleni küzdelmet, valamint elősegítené munkahelyek létrehozását és megőrzését. Ez a javaslat szerepel a Martine Pinville, Új-Aquitania regionális tanácsának tagja által kidolgozott véleményben, amelyet a Régiók Európai Bizottsága (RB) plenáris ülése október 13-án, szerdán fogadott el egyhangúlag.

A cseh kristályüveg, a német Solingen evőeszközök, a francia Limoges porcelán, az olasz muranói üveg, a spanyolországi Puente del Arzobispóban és Talaverában készített kerámia vagy az írországi Donegal tweedszövet csak néhány példa olyan európai termékekre, amelyek nemcsak évszázados kézműves hagyományok jelképei, hanem az EU-n belül és kívül is jól ismert és értékelt európai kulturális örökség részét is képezik. Az európai kézművesség sokszínűsége megmutatkozik Európa városaiban, tartományaiban és régióiban, a gyakran generációkon átörökített tudáson alapuló helyi műhelyekben.

A plenáris ülésen egyhangúlag elfogadott véleményében az RB arra kéri az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki az európai kézműves- és ipari termékek védelmét szolgáló jogi keretet. A helyi és regionális vezetők szerint az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseinek kérdésével kapcsolatos európai harmonizáció hiánya következtében sokféle nemzeti jogi eszköz létezik, ami gyengíti a termékek és a vállalkozások védelmét.

Az előadó, Martine Pinville (FR/PES), Új-Aquitania regionális tanácsának tagja elmondta: „Az utóbbi néhány hónapban volt alkalmam eszmecserére kkv-k, szövetségek és közigazgatási szervek képviselőivel Európa minden részéből, és valamennyien egyetértettek abban, hogy szükség van egy olyan európai keretre az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseire vonatkozóan, mint a mezőgazdasági földrajzi jelzések esetében. Örökségünk védelme, a többletérték megőrzése és a munkahelyek védelme egy adott területen mind olyan kérdések, amelyek közösségeink számára az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseihez kapcsolódnak. A Régiók Európai Bizottsága mozgósítása alapvető fontosságú annak biztosításához, hogy az Európai Bizottság gyorsan terjesszen elő egy konkrét javaslatot, amely igazodik régióink tényleges helyzetéhez.

Az RB hangsúlyozza az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseinek védelméhez kapcsolódó gazdasági szempontokat is: a jelzések javítják a termelők versenyképességét azáltal, hogy növelik a termékek ismertségét, hírnevét, valamint azt, hogy a fogyasztók hajlandók fizetni a garantált eredettel és tulajdonságokkal rendelkező termékekért. A földrajzi jelzések a változó fogyasztói igényekre adnak választ: az emberek nagyobb átláthatóságot és nyomonkövethetőséget szeretnének a termékek eredetével és gyártási folyamatával kapcsolatban, és egyre inkább keresik a helyben készített termékeket. Ez a tendencia csak erősödött a Covid19-válság idején.

Ezenkívül az RB-tagok hangsúlyozzák, hogy a földrajzi terület és a termék közötti kapcsolat alapvető fontosságú, ami különösen abban mutatkozik meg, hogy az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzései esetében az emberi tényező és a szaktudás kiemelkedő jelentőséggel bír. Egyes területeken eltűnt vagy már nem megfelelő a nyersanyag, de ez nem akadályozta meg, hogy a vállalkozások és a know-how fennmaradjanak, mi több, a kiváló minőségű termékek előállítása érdekében továbbfejlődjenek.

Az RB plenáris ülésének időpontja egybeesik a Régiók és Városok 19. Európai Hetével , amelyre az RB és az Európai Bizottság közös szervezésében október 11. és 14. között kerül sor.

Háttér-információk:

Az RB hat év alatt most második alkalommal kérte fel az Európai Bizottságot arra, hogy dolgozzon ki egy rendeletjavaslatot az ipari és kézművestermékek földrajzi jelzéseinek védelmére az Európai Unióban. Az első véleményt, melyet A földrajzi jelzések oltalmának kiterjesztése a nem mezőgazdasági termékekre címmel Maria Luisa Coppola (IT/EPP) dolgozott ki, 2015. februárban fogadták el.

Az Európai Bizottság ezután 2020. novemberben elfogadott, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos cselekvési tervében bejelentette, hogy megvizsgálja, megvalósítható-e egy rendszer a nem mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós földrajzi árujelzők védelmére (vagyis ipari és kézművestermékekre) irányulóan. Ennek eredményeként nyilvános konzultációt indítottak annak értékelése érdekében, hogy milyen hatásokkal, költségekkel és előnyökkel járna egy a földrajzi jelzések védelmére irányuló hatékony és átlátható uniós rendszer. A konzultáció 2021. júliusban zárult le. Célja az volt, hogy részletes képet kapjanak azokról a kérdésekről, amelyekkel az érdekelt felek szembesülnek, többek között az autentikus, helyben gyökerező nem mezőgazdasági termékek belső piacon meglévő jogi védelmével, az uniós fellépés előnyeivel és veszélyeivel és a rendelkezésre álló szakpolitikai lehetőségekkel kapcsolatban, ide értve az ilyen termékekre vonatkozó jövőbeli uniós védelmi rendszer ellenőrzését és végrehajtását is. A bevezető hatásvizsgálatra   érkezett visszajelzéseket két jogi , illetve gazdasági tanulmány egészítette ki. Az Európai Bizottság az év végéig előterjeszt egy új rendeletjavaslatot.

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1