Hargita megyei jó példákkal a zöld átállás, társadalomra gyakorolt negatív hatásainak megfékezéséért

0

Ma Brüsszelben, a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság  ülésén,  a beszédemben a következőket emeltem ki:

A RePowerEU-terv (Közös európai fellépés a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiáért) egy módja annak, hogy felgyorsítsuk a tiszta energiára való átállást, csökkentsük az Európai Unió energia- és nyersanyagimporttól való függőségét.

A fosszilis tüzelőanyagok árának növekedése aránytalanul érinti a kiszolgáltatott háztartásokat, a sérülékeny mikrovállalkozásokat és a közlekedést. Ezen hatások nemcsak tagállamonként, hanem régiónként is eltérőek.

A helyi és megyei önkormányzatok tudnak a leghatékonyabban közbe lépni.

Hargita megyében több olyan projekt zajlik, amelyeken belül mérsékelni tudjuk a zöld átállás társadalomra gyakorolt negatív hatásait:

  • Hargita Megye Tanácsa előszőr hirdette meg részvételi költségvetését, így a közösség tagjai közvetlenül befolyásolhatják a megyei költségvetés egy részének felhasználását. Ötleteik, projektjeik által a zöld átállás hatásainak mérséklését is.
  • Életet jelentő fák kezdeményezés: eddig 25.000 fa elültetése megye szerte.
  • Országos kezdeményezésekhez csatlakozunk, mint a Zöld péntek.
  • A megyei tanácsnál öntözési és árvízkezelési partnerséget indítottunk helyi önkormányzatokkal, egyesületekkel és vízgazdálkodásért felelős állami hatóságokkal.
  • A megyei tanács helyi élelmiszeripari partnerséget kezdeményezett a gazdálkodókkal, és a régió más kisvállalkozásaival.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1