A kultúrának központi szerepe van a járványhelyzet utáni fellendülésben

0

Martin Eichtinger és Borboly Csaba elkötelezik magukat a kulturális és kreatív szektor támogatása mellett

Az európai kulturális és kreatív szektor támogatásáról és a járványhelyzet utáni időszakot célzó javaslatokról, kilátásokról szólt az a március 12-én szervezett nemzetközi, online megbeszélés, amelyen a Hargita megyei kulturális és kreatív szektor helyzetét is ismertették, illetve megtárgyalták a megfelelő intézkedéseket a jelenlegi helyzet tükrében. A megbeszélés fő témája a művészeket, valamint a kulturális és kreatív ágazatokban dolgozókat érintő nehéz helyzet volt, illetve az abból való kilábalás lehetőségei.

Részt vett Martin Eichtinger, a Régiók Bizottságának tagja (CoR), az Európai Ifjúsági Zenekar elnökségi tagja (European Youth Orchestra), Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, valamint Csák László szakértő. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a kulturális stratégiák Európa-szerte szemléletváltást igényelnek.

„A kultúrának fontos szerepe van a regionális modernizációban, ezért fontos őket beágyazni a fejlesztéspolitikai folyamatokba, hangzott el. A digitalizációhoz való alkalmazkodás és a készségek fejlesztése ebben az ágazatban is szükséges, hogy garantálják a művészek és a kulturális szakemberek rugalmasságát a változások idején. Fontos továbbá, hogy szem előtt tartsák a kulturális sajátosságokat a stratégiákban és az EU programjaiban, és figyelmet fordítsanak a nemzeti kisebbségek kulturális hagyományaira. A kultúra elengedhetetlen része a helyi és regionális fejlődésnek, és az ágazatban az EU célkitűzéseinek elérése érdekében új megközelítésre van szükség az uniós programok kidolgozása során, és figyelembe kell venni a helyi szempontokat, kihívásokat és sokszínűséget. Hozzájárulnak a helyi turizmus vonzerejéhez, a művészi tehetségek felfedezéséhez, a kulturális hagyományok védelméhez és a gazdasági jóléthez. Ebben az értelemben az EU-nak be kell építenie az elemeket az EU kulturális alapjaiba annak érdekében, hogy mindezeket a szempontokat garantálni lehessen a 2021 és 2027 közötti átmenet során” – mondta el a megyei tanács elnöke.

Az új Kreatív Európa program kapcsán Martin Eichtinger úgy fogalmazott, hogy az korábban kritikus fontosságú volt Európa kulturális sokszínűsége, valamint a kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének előmozdítása szempontjából. Most korszerűsítették, hogy jobban el tudják látni ezeket az ágazatokat a mai kihívásokkal szemben, ideértve a következőket: a kultúrába történő befektetés létfontosságú szerepéről szólva Eichtinger felidézte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szavait, melyek szerint „a kultúra és az oktatás köti össze történelmünket és jövőnket. Ez az, ami egyedivé tesz bennünket: a lélek, kultúránk, sokszínűségünk, örökségünk”. A közös európai identitás ragyogó szimbólumaként mutatta be az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát (European Union Youth Orchestra). A zenekar minden tagállam fiatal tehetséges zenészeiből áll össze, és a világ egyik vezető szimfonikus zenekara.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy megyénk kulturális szektorának egyesítő szerepe van, amely befogadó módon gyűjti össze a helyi hagyományokat, eseményeket, családi szokásokat és közösségeket, amely nemcsak Románia más részeiről, hanem külföldről is vonzza a turistákat.

„Az Európai Ifjúsági Zenekarról (European Union Youth Orchestra) elmondhatom, hogy Európa-szerte egyesülő művészi tehetségek legjobb képviselete. Javasoljuk együttműködésünket megyénk helyi zenekaraival közös projektek, közös programok, tapasztalatcsere, csereprogramok és a kölcsönösségről szóló rendezvényeken való részvétel keretében” – közölte Ferencz Angéla.

Az online találkozó végén Borboly Csaba megyeitanács-elnök további egyeztetéseket javasolt konkrétumok mentén, mint például a Csíki Kamarazenekar és a Régizene Fesztivál együttműködése, illetve pályázatok és csereprogramok kezdeményezését, valamint audiovizuális és digitális jógyakorlatok, javaslatok további átbeszélését. Az elhangzott javaslatok közt szerepelt a zöld átállást támogató kulturális intézkedések bevezetése, mint például a szállítás helyettesítése online találkozókkal. Ugyanakkor meginvitálta Martin Eichtinger Hargita megyébe.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1