A biokulturális sokféleség megőrzése hozzáadott értéket jelenthet

Borboly Csaba a digitális oktatás ügyében is felszólalt a Régiók Bizottságában

0

Közvetlen finanszírozási programokat kért a helyi és regionális önkormányzatok számára Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hangsúlyt fektetve a regionális különbségekre, a Régiók Európai Bizottsága Környezetvédelmi, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának szeptember 9-én, online tartott ülésén. Felszólalásában a tanácselnök azt is kiemelte, hogy fontos kérni a válság utáni támogatási programban történő, digitális oktatáshoz kapcsolódó beruházások felvételét.

A szakbizottsági ülésen többek között szó volt a gazdaság körforgásos bővítéséről, a fenntartható fejlődésről, biológiai sokféleségről, oktatásról, munkaerő-átképzésről és továbbképzésről. Borboly Csaba a gyűlésen kifejtette, hogy a helyi és regionális önkormányzatok képviselői révén támogatják az állami és magánszféra közötti együttműködést, mivel ez elengedhetetlen a gazdaság fejlesztéséhez.  Viszont a Bizottságnak is támogatnia kell ezt, akár azáltal, hogy a programjaiban nagyobb teret enged az ilyen típusú partnerségeknek.

A fenntarthatóság szükségességét is megemlítette Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A helyi termékek fenntartható módon támogathatják a helyi és regionális gazdaságot, ösztönözhetik a helyi lehetőségek kiaknázását és elősegíthetik a gyakran elhanyagolt régiók imázsának javítását – fejtette ki.

A különböző módosító indítványok között a biológiai sokféleségről szóló előterjesztés is napirendre került, amelynek kapcsán szintén felszólalt Borboly Csaba megyeelnök:

– A regionális kormányoknak, városoknak, más helyi hatóságoknak fontos szerepük van a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában, ezáltal megerősödhetnek a biokulturális sokféleségben rejlő lehetőségek. A biokulturális sokféleség megőrzése hozzáadott értéket jelenthet a helyi közösségek szempontjából.

A fenntartható fejlődéshez is nagyban hozzájárulnak a helyi ökoszisztémákkal szoros kapcsolatban álló helyi közösségek, és a biokulturális sokféleség hatékony eszköz lehet az Európai Unió fenntarthatósági céljainak elérésében, hangzott el az ülésen.

A Régiók Európai Bizottsága (CoR) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

Borboly Csabának a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 10.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1