Klímaváltozás: a globális felmelegedéshez való alkalmazkodás helyi megoldásokat igényel

0

A Régiók Európai Bizottsága (RB) üdvözli az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát , amelyet az Európai Bizottság 2021. február 24-én fogadott el. Az RB ugyanakkor sajnálja, hogy bár ezzel a tervezési szakaszból a megvalósítás fázisába léphetnénk, a stratégia még mindig nem tartalmaz konkrét alkalmazkodási célokat. Az új stratégia felvázolja, hogy az Európai Unió hogyan tud alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz. Az 1980 és 2016 között a szélsőséges időjárási körülmények miatt Európában elszenvedett gazdasági veszteségek meghaladják a 436 milliárd eurót. A Covid19-világjárvány csak megerősítette, hogy mindenki számára egészségesebb és biztonságosabb környezetet kell teremtenünk. Az RB egy a 2020. decemberi plenáris ülésen elfogadott véleményében új stratégiát szorgalmazott az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra. 

Juan Espadas (ES/PES), Sevilla polgármestere, az RB ENVE szakbizottságának és a zöld megállapodás helyi végrehajtásával foglalkozó munkacsoportjának elnöke így nyilatkozott: „Lángoló erdők, pusztító árvizek, gyilkos aszályok: hány és hány embert értek már efféle katasztrófák, melyek egyre gyakrabban és egyre nagyobb erővel sújtanak le. A klímaválság extrém következményekkel jár, és azonnal tennünk kell ellene, mert már nemcsak fenyeget, hanem itt van a nyakunkon. Globális vészhelyzetről van szó, mely azonban helyi megoldásokat követel. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új stratégia segíthet a helyi és regionális önkormányzatoknak e szélsőséges éghajlati feltételekre való felkészülésben, az alkalmazkodásban, és az ellenálló képesség javításában. Üdvözöljük Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének javaslatát, és hálásak vagyunk azért, hogy elismeri a helyi éghajlat-politikai fellépés jelentőségét.” 

Markku Markkula (FI/EPP), Espoo város tanácsnoki testületének vezetője és Helsinki régió elnöke elmondta: „Örömmel látjuk, hogy az Európai Bizottság ambiciózusabb uniós alkalmazkodási stratégiát fogadott el, amely az aktív szubszidiaritás és az arányosság javítására vonatkozó kérésünknek is eleget tesz, és elismeri, hogy a városok és a régiók alapvető szerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Most eljött az ideje, hogy magasabb sebességbe kapcsoljon és jelentősen növelje a helyi alkalmazkodási projektek számára elérhető finanszírozási eszközöket, Unió-szerte lendületet adva a bevált gyakorlatok átvételének és kiaknázva az adatalapú politikai döntéshozatal kínálta innovációs lehetőségeket.” Markku Markkula az RB volt elnöke és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, 2020 decemberében elfogadott vélemény előadója. 

Az RB támogatja az Európai Bizottság azon célkitűzését, hogy előmozdítsa a fenntartható és reziliens város- és vidékfejlesztést, és pénzügyi forrásokat irányítson a helyi szintre, többek között az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat, a mezőgazdaság támogatására. 

A városok és régiók uniós közgyűlése várakozással tekint az Európai Bizottsággal való együttműködés elé az új szakpolitikai támogatási eszközzel kapcsolatban, amely közvetlen technikai segítséget nyújt majd a helyi és regionális önkormányzatok számára az alkalmazkodási stratégiák és cselekvési tervek kidolgozásához és végrehajtásához, a Polgármesterek Szövetségével szoros együttműködésben. 

A helyi és regionális önkormányzatoknak az alkalmazkodási menetrend kialakításába való bevonását az olyan kulcsfontosságú uniós programok is megerősítik, mint a városfejlesztési menetrend , ez a tagállamok, a városok és az Európai Bizottság közötti többszintű munkamódszeren alapuló, 2016 májusában indított uniós kezdeményezés, amelynek célja a növekedés, az élhetőség és az innováció ösztönzése az európai városokban. 

Az RB támogatja a minőségi jogalkotásra vonatkozó iránymutatások felülvizsgálatára irányuló javaslatot, valamint azt, hogy az éghajlatváltozáshoz való helyi szintű alkalmazkodást horizontális prioritásként ismerik el. Az RB üdvözli azt is, hogy az új stratégia hangsúlyt helyez az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló politika általános érvényesítésére, és hangsúlyozza, hogy a helyi éghajlat-politikai fellépések megvalósítása – az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új stratégia három prioritásának egyike – döntő fontosságú annak elősegítéséhez, hogy a terveket immár tettek kövessék. 

Az RB támogatja az Európai Éghajlat- és Egészségvédelmi Megfigyelőközpont létrehozására irányuló javaslatot, és nyílt párbeszédet javasol, így alapozva meg az egészségügyi dimenzió beépítését az európai zöld megállapodásba , a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós növekedési stratégiába. 

Az RB támogatja a további nyomon követést és adatgyűjtést, mivel ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó helyi és regionális fellépések célzottabbak legyenek. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos ismeretek európai platformját, a Climate-ADAPT -et erősíteni és bővíteni kell. Még nagyobb mértékben támaszkodni kell a Kopernikusz-program éghajlatváltozással kapcsolatos szolgáltatásából származó adatokra. 

A Tanács várhatóan 2021 júniusában fogadja el az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiáról szóló következtetéseket. 

További információk: 

Az Európai Bizottság és az RB által a 2020. októberi plenáris ülésen tett bejelentést követően a Polgármesterek Szövetsége területi kamarájának létrehozásával megerősítették az EU és a helyi és regionális önkormányzatok közötti közvetlen együttműködést. A kamara a Régiók Európai Bizottsága 27 tagjából áll, akiknek névsorát hamarosan közzéteszik. A városok és régiók uniós közgyűlése Rafał Kazimierz Trzaskowski (PL/EPP), Varsó polgármestere és volt EP-képviselő személyében immár képviselteti magát a Polgármesterek Szövetsége politikai testületében

Az RB nemrégiben útjára indította a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportot annak biztosítása érdekében, hogy az EU fenntartható növekedési stratégiája és a Covid19-járványt követő helyreállítási tervek a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtása érdekében a városok és régiók közvetlen finanszírozásában öltsenek testet. 

A „Reziliens közösségek kialakítása” elnevezésű kampányának részeként az RB közzétett egy 200 bevált gyakorlatot tartalmazó online gyűjteményt , amelyben az RB tagjai az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással és az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos konkrét projektjeik révén bemutatják, hogy a városok és régiók már most is dolgoznak az európai zöld megállapodás megvalósításán. 

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát – a 2013. évi stratégia 2018. évi értékelését és a 2020 májusa és augusztusa közötti nyilvános konzultációt követően – az európai zöld megállapodásról szóló közleményben jelentették be. 

Az éghajlatváltozás Európában igen sokrétű hatást gyakorol az ökoszisztémákra, a gazdasági ágazatokra, az emberi egészségre és a jóllétre. Az Európai Bizottság szerint az időjárás és az éghajlatváltozás okozta szélsőségek miatti teljes jelentett gazdasági veszteség Európában 1980 és 2016 között több mint 436 milliárd eurót tett ki. 

A mezőgazdaság az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat. Csak 2018-ban a mezőgazdasági károk Franciaországban mintegy 2 milliárd eurót, Hollandiában 1,4 milliárd eurót, Németországban pedig 770 millió eurót tettek ki. Ha a globális felmelegedés elérné a 3 °C-ot, az aszályok kétszer olyan gyakoriak lennének, és Európában az abszolút éves aszálykár évi 40 milliárd euróra nőne, ami a leginkább a földközi-tengeri és az atlanti régiót sújtaná ( EU SCIENCE HUB ).

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1