Borboly Csaba a Régiók Bizottsága megbízásából új véleményt dolgoz ki az ember és a nagyragadozók együttéléséről

 Az Európai Régiók Bizottsága Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) 20. ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke új megbízást kapott, hogy készítsen véleményezést az ember és a nagyragadozók együttéléséről.

Az új vélemény az elnök 10 éve tartó munkájának folytatása, amelynek célja, hogy megoldásokat találjon a nagyragadozók és a biológiai sokféleség védelmére, valamint az emberek és a nagyragadozók közötti békés együttélés biztosítására.

„Egy évnyi brüsszeli lobbizás után ma, az ENVE bizottság 20. ülésén új megbízást kaptunk az Európai Régiók Bizottságától, hogy dolgozzunk ki egy új véleményt az emberek és a nagyragadozók közötti együttélés kérdéséről. Folytathatom a több mint 10 évvel ezelőtt megkezdett munkát, hogy szakértőkkel együtt megtaláljuk a legjobb megoldásokat a békés együttélés és a biológiai sokféleség védelme érdekében. Ezzel a véleménnyel megpróbálom megmutatni, hogy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtása egyes uniós tagállamokban hibás, rámutatva arra, hogy az emberi élet nem kerülhet veszélybe. A vélemény segíteni fog nekünk abban, hogy lássuk, hogyan vonzzuk a finanszírozást, hová kerül, és hogyan lehet azt a lakosságra gyakorolt valódi pozitív hatásra felhasználni, hol nem vonzzák az uniós finanszírozás minden formáját, és miért nem vonzzák. Az európai politikai pártok támogatását élveztük egy új vélemény kidolgozásához, amelyet 2024 áprilisában az RB plenáris ülése elé terjesztünk. Eddig is csapatban dolgoztam, és továbbra is együtt fogok dolgozni a szakértőkkel, de figyelni fogok a polgárok és a közvetlenül érintettek javaslataira és véleményére is” – mondta Borboly Csaba.

A szakminisztérium számos rendeletet adott ki, de a helyi helyzet azt mutatja, hogy további lépésekre van szükség. Az elmúlt években a medvepopuláció ugrásszerűen megnőtt, ami a medvéket arra kényszerítette, hogy természetes élőhelyükről elvándoroljanak, és ez az emberek és a nagyragadozók közötti fokozott interakcióhoz, automatikusan konfliktusokhoz és a közösség biztonságának csökkenéséhez vezetett.

A túlnépesedés szintén hatással lehet a biológiai sokféleségre, és a medvék okozta károk miatt a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok elhagyása a földhasználat megváltozásához vezethet.

Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsának elnökének a Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról bővebben itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/ , https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-tevekenysegek/

 Munkadokumentum  

 

  1. Háttértanulmányok és dokumentumok:

 

–          Large carnivore inphographic, forrás: CopaCocega  

–          Javaslat saját kezdeményezésű véleményre: A biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés Európában – kihívások és lehetőségek a helyi és regionális önkormányzatok számára

A vélemény kidolgozási szakaszában az előadó és a szakértője felkérést kap arra, hogy találkozzanak a többi uniós intézmény és a tagállamok képviselőivel, illetve más fontos érdekcsoportokkal. Ezeken az üléseken az előadó megvitathatja a véleménnyel kapcsolatos terveit és céljait, és hasznos visszajelzésekre tehet szert.

·       A tanulmány „A farkas (canis lupus) helyzete az Európai Unióban – Mélyreható elemzés” 

·       Sajtóközlemény 

·       Kérdések és válaszok 

A farkasok védettségi státuszának megváltoztatása Európában: A FACE válasza a következő lépésekre – sajtóközlemény

NAGYVADAKKAL VALÓ EGYÜTTÉLÉS ÉS VÉDELEM EURÓPÁBAN – kihívások és lehetőségek a Régiók Bizottsága (RB) helyi és regionális önkormányzatai számára:  Junta de Castilla y León – Természeti Örökség és Erdészeti Politikai Főigazgatóság (a biológiai sokféleség megőrzéséért felelős regionális hatóság) írásos hozzájárulása.

  1. Jelentéstervezet kapcsán megjelent hírek:

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága megbízásából új véleményt dolgoz ki az ember és a nagyragadozók együttéléséről 

 Brüsszel: a biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés elsődleges  

 Tovább küzdünk a medve-ember konfliktusok megszüntetéséért 

  1. A véleménytervezet megvitatásának és elfogadásának ütemterve:

– A jelentéstervezet mentén való információ-csere és konzultáció az érdekelt felekkel, Brüsszel, December 13;

– A jelentéstervezet első vita és elfogadás, ENVE szakbizottsági ülés – 2024 február 8;

– A jelentéstervezet elfogadása a plenáris ülésen – 2024 április 17-18.

  1. Közösségi media bejegyzések

https://www.borbolycsaba.ro/borboly-csabat-bizta-meg-a-regiok-europai-bizottsaga-egy-ujabb-velemeny-elkeszitesevel-a-nagyragadozok-temakoreben/

https://www.facebook.com/watch/?v=1009102410156287

https://www.facebook.com/watch/?v=248464104649248

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/312799571595643

https://fb.watch/otFTTFBQcC/

  1. Konzultáció

Brüsszel: a biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés elsődleges – https://www.borbolycsaba.ro/brusszel-a-biologiai-sokfeleseg-vedelme-es-a-nagyragadozokkal-valo-egyutteles-elsodleges/

UA-28657648-1