Carnivorele mari în Europa: pentru a asigura coexistența lor sigură și durabilă cu oamenii și animalele de fermă este nevoie de acțiune de la nivelul UE până la cel local
Regiunile și orașele UE subliniază că implicarea lor mai amplă și participarea lor activă sunt necesare pentru a găsi noi modalități prin care animalele de fermă, oamenii și carnivorele mari să coexiste în mod durabil și sigur, consolidând în același timp biodiversitatea. Comitetul European al Regiunilor (CoR) consideră că statutul de protecție al anumitor specii ar trebui reevaluat periodic și că finanțarea UE ar trebui să acopere integral măsurile de prevenire sau de compensare a daunelor.
Recomandările elaborate de Csaba Borboly (RO-PPE), președintele Consiliului Județean Harghita, au fost adoptate în sesiunea plenară din 17 aprilie. În timp ce subliniază că revenirea lupilor, a urșilor și a altor carnivore mari în multe zone din Europa reprezintă un succes semnificativ în ceea ce privește conservarea și că acestea pot contribui în mod pozitiv la ecosisteme, liderii locali și regionali susțin că există o nevoie critică de a aborda preocupările legate de viața și siguranța oamenilor în general, în special în ceea ce privește zonele rurale, locuitorii acestora și agricultura lor.
Regiunile și orașele consideră că statutul de protecție al anumitor specii ar trebui reevaluat periodic, pe baza unor criterii obiective, în temeiul Directivei privind habitatele, ținând seama de evoluția populațiilor lor. Atunci când apar provocări legate de coexistența cu carnivorele mari, ar trebui să se acorde prioritate îmbunătățirii măsurilor de prevenire, activităților educaționale și măsurilor de flexibilitate deja permise de legislația UE, în special utilizării eficace a derogărilor care nu ar trebui să fie subminate de acte juridice în statele membre.
Regiunile și orașele solicită Comisiei Europene să evalueze modul în care ar putea fi acordată o finanțare mai bine direcționată din fondurile UE pentru protejarea biodiversității și coexistența cu carnivorele mari, dacă este necesar, prin instituirea unor mijloace adaptate de sprijin pentru comunitățile rurale. În plus față de recunoașterea importanței vieții umane, ar trebui să fie obligatorie compensarea eventualelor daune aduse animalelor de fermă sau culturilor, fructelor și legumelor, iar finanțarea UE ar trebui să acopere, de asemenea, costul măsurilor preventive. Mecanismele de compensare trebuie să fie oportune și accesibile tuturor fermierilor, fără birocrație.
CoR sprijină activitatea platformei UE pentru carnivore mari și proiectul-pilot de creare a unor platforme regionale pentru carnivore mari, și propune extinderea acestor platforme cu sprijin și orientări adecvate din partea UE pentru a promova schimbul de cunoștințe și bune practici. În cele din urmă, recomandă Comisiei Europene să elaboreze o metodologie adecvată pentru a permite statelor membre să măsoare stadiul de conservare a carnivorelor mari pe baza unor criterii armonizate și, astfel, să elaboreze politici realiste și coerente cu obiectivul conservării lor și coexistenței cu activitățile umane și, în special, cu activitățile de creștere a animalelor.
Citat:
Raportorul Csaba Borboly (RO-PPE), președintele Consiliului Județean Harghita:
„Pledăm pentru guvernanță pe mai multe niveluri și subsidiaritate în ce privește o politică eficace privind carnivorele mari, solicitând implicarea mai amplă a autorităților locale, cu scopul de a încuraja coexistența durabilă și consolidarea biodiversității. Strategiile de coexistență ar trebui să fie specifice locului, să includă valorile culturale și condițiile de mediu și să fie concepute astfel încât să permită evaluarea randamentului investițiilor financiare. Este necesară de urgență o monitorizare îmbunătățită a măsurilor de atenuare pentru a promova o politică eficace, bazată pe date concrete.
Nici un stat membru, nici România și nici o altă țară nu poate să elimine problema ursului. Ar trebui să existe un buget separat al UE pentru a acoperi daunele cauzate de carnivorele mari. La nivelul UE, toate statele membre ar trebui să contribuie la resursa dedicată, chiar dacă nu există carnivori mari, deoarece aceasta este o valoare comună a UE.”
Daniel Buda (RO-PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European:
„Statutul de protecție al lupilor si ursilor trebuie reevaluat periodic în funcție de evoluția populațiilor lor. Salut schimbarea statutului internațional al lupilor şi urşilor de la „strict protejat” la „protejat”, astfel încât statele membre să aibă mai multă flexibilitate.
Bineînţeles că în acelaşi timp trebuie să pledăm pentru coexistență echilibrată între oameni, animale și carnivorele mari, în special în zonele rurale. Creșterea prezenței carnivorelor mari poate avea efecte pozitive asupra funcționării și rezilienței ecosistemelor și asupra conservării biodiversității și a proceselor ecologice, contribuind, printre altele, la ținerea sub control populațiilor de copitate sălbatice; dar să nu uităm că toate trebuie sa aiba o masură, iar cand viaţa oamenilor începe să fie pusă în pericol, atunci trebuie să reevaluăm politicile noastre.”
Mai multe informații:
Comisia Europeană a propus recent modificarea Convenției de la Berna pentru a schimba statutul de protecție al lupului din „strict protejat” în „protejat”. Aceasta este o condiție prealabilă pentru orice modificare similară a statutului său la nivelul UE. Propunerea corespunde în mare măsură poziției pe care Parlamentul European a exprimat-o în rezoluția sa din 24 noiembrie 2022.