Borboly Csaba: kampányt indítunk a medvemaffia ellen, jogi, tudományos és jól megalapozott érvek mentén lépünk fel helyi és nemzetközi szinten

Nemzetközi kampánysorozat indult el ma délután, melyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, sajtótájékoztatón ismertetett az intézmény székháza előtt, május 12-én, csütörtökön. Olyan érdekviszonyokra hívta fel a figyelmet, amely már maffia tevékenységre is utal. Mint ismertette jogi és tudományos alapokon kívánnak fellépni.

A maffia elleni fellépés startját, a megyeháza épületének homlokzatáról leengedett molinóval jelezték, üzenete nem csak a helyieknek, hanem egyértelműen Brüsszelnek is szól. Határozottan kérik, Románia Alkotmányának 22-es cikkelyének betartását, amely garantálja az emberélethez, valamint a személy fizikai és pszichikai integritásához való jogot, illetve az Európai Közösségek Tanácsa 92/43/egk irányelvének 16-ik cikkelyét, amely a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmének a betartását írja.
Felhívást is intézett Borboly Csaba mindazon újságírók, civil szervezetek, kutatók, egyetemisták felé, akik számára az emberi élet elsődleges, és szívesen fellépnének a kialakult helyzet, az álhírek, a törvénytelen eljárások ellen,és cáfolnák a hamis érveket, mindezt tudományosan bizonyítanák, a felmerülő téves eszméket

A medvekérdés kezelésében továbbra is mellőzve van az emberi élet. Számos álhír, félretájékoztatás terjed az erdők kivágásáról, a villanypásztorok hatékonyságáról, a medvék élőhelyének a megzavarásáról. Tehát kialakult egy medve maffia, nemcsak helyi, de EU-s szinten is, amely abban érdekelt, hogy fenntartsa a konfliktus helyzetet, a racionális érveket megcáfolja és hiteltelenné tegye. Ez ellen kell felemelnünk hangunkat. Ezúton kampányt hirdetünk, mellyel a maffia érveit cáfoljuk, tudományosan védekezünk és alátámasztjuk a valós helyzetet. Felkérjük az újságírókat, civil szervezeteket, kutatókat, egyetemistákat és mindazokat, akik a kialakult helyzet ellen tennének lépjenek velünk kapcsolatba. Ösztöndíjakat igyekszünk biztosítani, kutatásokat menedzselünk, elemzéseket végzünk és egyenként fogunk az álhírek, téveszmék ellen fellépni. Elindítjuk a jogvitákat, ehhez egy ügyvéd segítségét kértük, ugyanakkor bármilyen sajtóorgánumon észlelünk félretájékoztatást, kérni fogjuk, hogy azonnal tegyék rendbe – fejtette ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2022. május. 12.

UA-28657648-1