Az Európai Unió helyzete: ‎ a felülről lefelé irányuló megközelítés megakadályozza az ígéretek teljesítését, ‎ és nem hozza közelebb Európát a polgáraihoz  

0

Apostolos Tzitzikostas, a Régiók Európai Bizottsága elnökének nyilatkozata

Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az Európai Unió helyzetéről szóló mai beszédével kapcsolatban a Régiók Európai Bizottsága elnöke, Apostolos Tzitzikostas a következőket nyilatkozta:

„Az EU helyzetéről szóló beszéd megfelelően illusztrálta, hogy sikerült megerősíteni az Európai Unió szolidaritását és a világjárványra való reagálási képességét. Európa-szerte el kell ismernünk, hogy a kormányok, az ipar és a közszolgálatok hihetetlen közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minden régióba és városba juttassanak oltóanyagot. Ezenkívül a Régiók Bizottsága teljes mértékben támogatja a ma meghatározott prioritásokat: Unióként, egy példátlan méretű uniós költségvetéssel és helyreállítási tervvel, most közös beruházások kellenek ahhoz, hogy mindannyian talpraálljunk és emellett felgyorsítsuk az éghajlatvédelmi és a digitális átállást is.

Felülről lefelé irányuló megközelítéssel azonban nem fogjuk elérni ezeket a közös célokat. Az EU-nak az emberek valós szükségleteire kell reagálnia, ott, ahol ezek az emberek élnek és dolgoznak. Európa csak alulról felfelé építkező megközelítés alkalmazásával lehet sikeres, és csak így nyerheti vissza polgárainak bizalmát és teljes körű támogatását. A világjárvány, valamint a közelmúltbeli áradások és tüzek súlyosan érintették közösségeink életét, Európa egymillió helyi és regionális vezetője pedig volt ott a frontvonalban, ahol a közszolgáltatókkal és sürgősségi szolgálatokkal együttműködve próbáltak életeket menteni, illetve megmenteni gazdaságainkat. Ha a helyi szereplőket – akik az összes uniós jogszabály 70%-ának végrehajtásáért felelősek – nem vonják be kellőképpen a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervek kidolgozásába és megvalósításába, akkor veszélybe kerül Európa helyreállítása. A zöld megállapodás csak akkor valósítható meg, ha erre helyi és regionális szinten kerül sor, a helyi választott politikusokkal együttműködve. Ha nem így lesz, akkor kudarcot fog vallani. Ha az Európa jövőjéről szóló konferencia nem ér el minden európai helyi közösséget, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a rendezvénysorozat csak a szép szavakkal való versengés lesz a brüsszeli intézmények között.

A mai beszéd elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy elismerje a helyi szereplők elengedhetetlen szerepét, és olyan új kormányzási elképzelést kínáljon, amely hatékonyabbá teszi az EU-t és közelebb hozza azt az emberekhez. Európa nem maradhat felülről lefelé irányított, elvont projekt: tényleges partnerséget kell kialakítania azokkal, akik a Demokrácia Európai Házának alapjait képezik, azaz a regionális és helyi választott elnökökkel, kormányzókkal, polgármesterekkel és képviselőkkel. Ez egy olyan igazság, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha együtt akarunk építeni egy virágzóbb, igazságosabb és ellenállóképesebb jövőt polgáraink számára. Fokozni fogjuk erőfeszítéseinket az egyensúly helyreállítása érdekében, és ehhez felhasználjuk azt a szerepet is, amelyet az Európa jövőjéről szóló, őszi konferencián a szubnacionális kormányzat szószólójaként töltünk be.”

Október 12.: A Régiók Európai Bizottsága közzéteszi az uniós régiók és városok helyzetéről szóló áttekintését

A Régiók Európai Bizottsága 2021. október 12-én fogja közzétenni az EU éves helyi és regionális barométerét , amely pillanatképet ad a világjárvány által az EU régióira és városaira gyakorolt számos hatásról, és ismerteti az Uniónkon, valamint az egyes tagállamokon belül fennálló jelentős különbségeket. Bemutatja, hogy a világjárvány milyen „ollóhatást” gyakorolt a helyi és regionális pénzügyekre, hogyan haladnak – vagy küzdenek – régióink és városaink a zöld és digitális átállás megvalósításával, hogyan vált bonyolultabbá a régiók közötti gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése, valamint hogy a régiók és városok hogyan modernizálják a helyi demokráciát. Ezenkívül – az 1,15 millió helyi és regionális politikus körében az EU-ban valaha elvégzett legszélesebb körű felmérés révén – azoknak a politikusoknak a véleményét is ismerteti majd, akik nap mint nap a helyi közösségeikben építik Uniónkat.

 

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1