Az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága útjára indítja ‎ az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformját  

0

Az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága ma útnak indított egy érdekelt feleket tömörítő platformot a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó uniós szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv végrehajtásának előmozdítása érdekében. A cselekvési tervet – amely az európai zöld megállapodás egyik kulcsfontosságú eredménye és az idei uniós Zöld Hét fő témája – 2021. május 12-én fogadták el. A cselekvési terv integrált jövőképet vázol fel 2050-re, hogy olyan szintre csökkentse a szennyezést, amely már nem károsítja az emberi egészséget és a természetes ökoszisztémákat, valamint 2030-ra köztes célokat és a célkitűzések elérésére irányuló intézkedéseket határoz meg. 

A városoknak és a régióknak kulcsszerepük van abban, hogy ezt a jövőképet helyi szintű intézkedésekre váltsák. A szennyezés csökkentéséhez a tiszta megoldásokat kell választani a regionális és városi mobilitás és energia, az épületekbe és az infrastruktúrába való beruházások, valamint az átfogó területrendezés terén. Mindezen döntések hatással vannak a polgárok egészségére és jóllétére. 

Virginijus Sinkevičius , a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „ A városok és a régiók főszereplők a szennyezéssel kapcsolatos szakpolitikák végrehajtásában, és a zöld átállás fő mozgatórugói. Sokan már most is találnak innovatív megoldásokat a levegő, a víz és a talaj tisztítására, valamint a fenntarthatóbb termelési és fogyasztási minták ösztönzésére. Nagy örömömre szolgál, hogy a Régiók Európai Bizottságával közösen létrehozhatom ezt az új platformot, ahol megoszthatók ezek a jó elképzelések, és támogathatók a helyi szintű szennyezőanyag-mentességi célkitűzések.” 

Apostolos Tzitzikostas , a Régiók Európai Bizottsága elnöke és a görögországi Közép-Makedónia régió kormányzója üdvözölte a platformot, és kijelentette: „ Mindannyiunk felelőssége, hogy fellépjünk környezetünk védelme érdekében, azt a biztonságos és egészséges jövőt hagyva gyermekeinkre és bolygónkra, amelyet megérdemelnek.  A kormányoknak, a vállalkozásoknak és az érdekelt feleknek mind össze kell fogniuk ahhoz, hogy megállítsuk vizünk, levegőnk és földjeink szennyezését.  Helyi irányításra van szükség, ezért a Régiók Európai Bizottságának örömére szolgál, hogy az Európai Bizottsággal együtt létrehozhatja az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformját”. 

Vasco Alves Cordeiro , a Régiók Európai Bizottsága első alelnöke és az Azori-szigetek regionális parlamentjének tagja részt vett az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformjának nyitórendezvényén, és a következőket mondta: „A helyi és regionális önkormányzatok az uniós szakpolitikák 70%-ának, az éghajlatváltozás mérséklését célzó intézkedések 70%-ának és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó intézkedések akár 90%-ának végrehajtásáért felelnek. A szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv alapvetően fontos az életmentéshez és a fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. Platformja segíteni fogja az európai célok helyi és regionális körülményeknek megfelelő megvalósítását, mivel a régiók és a városok jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy felmérjék az intézkedések hatékonyságát és a célok elérését. A siker érdekében ennek nyitott és inkluzív folyamatnak kell lennie, amely mozgósítja a polgárokat, a kkv-kat, a vállalkozásokat, a társadalmi mozgalmakat és a kutatóintézeteket. A szinergiák feltárása és a területi kohézió biztosítása alapvetően fontos.” 

Az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformja az alábbiak révén segíti majd a szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervben meghatározott kiemelt kezdeményezések és fellépések megvalósítását: 

− a különböző közösségek és szakterületek szereplőinek összefogása az egymással összefüggő kihívások kezelése érdekében, például egy közös környezetvédelmi és egészségügyi menetrend megerősítése révén, 

− közös elképzelés meghatározása a szennyezőanyag-mentességi célkitűzések elérésének módjáról, 

− bevált gyakorlatok kidolgozása és megosztása olyan átfogó témákban, mint a szennyezőanyag-mentes innováció és munkahelyek finanszírozása, a fenntartható termelés és fogyasztás fellendítése, valamint olyan tematikus központok létrehozása, mint a Clean Air Tech Hub (tiszta levegő technológiai központ). 

A platform indulásának bejelentésére az idei Zöld Hét záróülésén került sor. Az uniós környezetvédelmi politikával foglalkozó legnagyobb éves rendezvényen idén több mint 3000 résztvevő gyűlt össze szerte az EU-ból, hogy a fő brüsszeli konferencián, az interneten és Európa-szerte több mint 600 társrendezvényen megvitassák a szennyezőanyag-mentesség kérdésének számos szempontját. A Zöld Hét 2021. május 31-én, hétfőn vette kezdetét Lahtiban, mely 2021-ben viselheti az Európa Zöld Fővárosa címet. 

Háttér 

A szennyezés számos mentális zavar és fizikai betegség, valamint a korai elhalálozások legfőbb környezeti oka, különösen a gyermekek, a bizonyos betegségben szenvedők és az idősek körében. A hátrányosabb helyzetű körzetekben gyakran szennyezett területek vagy nagyon forgalmas utak közelében élnek az emberek. A szennyezés a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka. Csökkenti az ökoszisztémák arra való képességét, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, mint a szénmegkötés és a szennyeződésmentesítés. 

A városokat különösen sújtja a szennyezés. Az EU több mint 100 városa még mindig nem felel meg az uniós levegőminőségi előírásoknak. A települési szennyvíztisztítás követelményeinek való megfelelés javulása ellenére még mindig mintegy 37 millió embertől származik olyan szennyvíz, amelyet nem kezelnek megfelelően, és az uniós tagállamok 7 fővárosa nem felel meg a minimumkövetelményeknek. A megfelelő szennyvíztisztítás biztosításához az elkövetkező években több mint 200 milliárd eurós beruházásra lesz szükség. 

A szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv elfogadását követően a Zöld Hét volt az első olyan fontos rendezvény, ahol az érdekelt felek megvitathatták a szennyezőanyag-mentesség témáját. Ezek az eszmecserék az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformja keretében folytatódnak. Az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága az év végéig egy sor tevékenységet indít majd útjára, ennek érdekében szándéknyilatkozati felhívást tesz közzé, hogy biztosítsa a széles körű részvételt és a közös fellépés kulcsfontosságú témáira való összpontosítást. Az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformja szinergiákat hoz majd létre más releváns kezdeményezésekkel, például az európai éghajlati paktummal és a körforgásos gazdaság érdekelt feleinek platformjával

További információk 

Közlemény: „Uniós cselekvési terv: »Út a szennyezőanyag-mentes levegő, víz és talaj felé«” 

A szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv weboldala 

A szennyezőanyag-mentesség témájának szentelt 2021. évi Zöld Hét 

A Régiók Európai Bizottsága a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportja 

Az érdekelt felek szennyezőanyag-mentességgel foglalkozó platformjával kapcsolatos kérdésekért lásd: 

ENV-ZERO-POLLUTION@ec.europa.eu 

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

UA-28657648-1